El Banc del Temps de Calonge i Sant Antoni engega noves activitats per al 2023 (16/02/2023)

El Banc del Temps de Calonge i Sant Antoni, projecte impulsat per la regidora de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, Mercè Orduña, on singularment els intercanvis s’efectuen prenent el temps –i no la moneda- com a unitat de canvi, es troba actualment en ple funcionament i en constant creixement al municipi.

L’activitat actual del Banc del Temps és fruit de tot un treball previ de diagnosi i planificació que es va portar a terme durant l’any 2021, en el qual es va realitzar un procés de diagnosi, on van participar els veïns i les veïnes del municipi, que va culminar amb la redacció del “Pla d’Impuls del Banc del Temps de Calonge i Sant Antoni 2022-2025”, document que defineix les línies estratègiques per a la implementació del banc del temps a Calonge i Sant Antoni.

L’any 2022 es va llançar la web online del Banc del Temps, la qual permet gestionar ofertes, demandes i intercanvis per part dels usuaris, i es va obrir l’actual punt d’atenció presencial, un dia a la setmana, els dimarts de 17h a 19h al Palau Firal de Sant Antoni, on s’ofereix informació sobre el funcionament, normativa i aclariment de dubtes en tot allò referent al Banc del Temps, i on s’acaben de formalitzar amb una entrevista personal les inscripcions al Banc del Temps.

A més d’aquestes accions, el 2022 també es van fer activitats a la via pública per tal de donar major visibilitat al projecte, amb la instal·lació d’una carpa informativa com a punt d’atenció rotatiu als mercats setmanals de Calonge i de Sant Antoni, la participació durant la Festa Major d’hivern de Calonge, l’esdeveniment Calonge Vila de Nadal i la realització de dos tallers informatius durant les jornades solidàries de l’Institut Puig Cargol.

Amb l’obertura de la web del Banc del Temps, s’han preinscrit un total de 61 persones, de les quals 43 han finalitzat el procés d’inscripció amb la realització de l’entrevista personal.

Entre les ofertes i demandes registrades a la plataforma, l’intercanvi de major èxit en aquest any del Banc del Temps és el referent a idiomes. De les 91 ofertes i demandes registrades actualment a la plataforma, 20 estan vinculades a la pràctica i coneixença d’idiomes, el 22% sobre el total. Destaquen altres ofertes i demandes com per exemple les relacionades amb coneixements informàtics i ús de dispositius mòbils, tallers de cuina, classes de repàs o acompanyament de persones grans.

Per aquest motiu, a banda dels intercanvis individuals que s’estan realitzant, des de la regidoria de Participació Ciutadana s’ha considerat convenient impulsar un grup d’intercanvi lingüístic, amb l’objectiu de posar en contacte totes les persones inscrites que hagin registrat una oferta o una demanda relacionada amb l’intercanvi d’idiomes, per tal de que es coneguin entre elles, facilitar els intercanvis i provar el treball grupal.

La primera trobada del grup d’intercanvi lingüístic s’ha portat a terme aquest dimarts 7 de febrer, en la qual van participar 5 persones. Aquest espai busca reconèixer la riquesa i la diversitat cultural i lingüística que habita a Calonge i Sant Antoni, així com generar espais de coneixença i diàleg entre els veïns i les veïnes del poble. La propera sessió està prevista pel 21 de febrer a les 18.00 h al Palau Firal de Sant Antoni. Qui tingui interès en participar-hi pot contactar a bancdeltemps@calongeisantantoni.cat

En aquesta línia, s’està treballant també la possibilitat d’obrir nous grups d’intercanvis entre les propostes ofertes i demandades per les persones usuàries, com és l’acompanyament de persones grans.

D’altra banda, s’ha programat una trobada de totes les persones inscrites al Banc del Temps, prevista pel proper mes de març, per promoure la coneixença mútua i la interrelació de les persones usuàries del Banc del Temps, així com l’impuls a través de les ofertes i demandes registrades de noves activitats i nous intercanvis individuals i col·lectius.

Així mateix, es dona continuïtat al Mercat del Temps, que es va iniciar el passat mes de novembre, i l’últim dimecres i dijous de cada mes hi haurà instal·lada una carpa als mercats de Calonge i de Sant Antoni, per tal de donar visibilitat i aclarir dubtes i interrogants sobre el projecte del Banc del Temps.

Es pot fer seguiment de les activitats, funcionament i trajectòria del Banc del Temps a l’espai web bancdeltemps.calongeisantantoni.cat

Banc del temps Calonge i Sant Antoni | Banc del temps

 

Comparteix amb els amics per què hi diguin la seva!

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies